FAIL (the browser should render some flash content, not this).

 

June 2024
M T W T F S S
« Sep    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

SPECT/CT

Въвеждане в експлоатация на последно поколение нов хибридeн SPECT/CT апарат – Symbia Intevo Bold, Siemens

От декември 2018 г отделението по Нуклеарна медицина към “КОЦ – Стара Загора” ЕООД е оборудвано с последно поколение хибридeн SPECT/CT апарат – Symbia Intevo Bold, Siemens. Към момента в България има шест SPECT/CТ апарата, като всички са в София. Наличието на модерното оборудване и в Стара Загора е от изключителна важност за пациентите.

Най-бързо развиващите се образни методи са хибридните образни методи PET/CТ и SPECT/CТ. Symbia Intevo Bold e хибриден апарат, който съчетава два принципно различни метода – нуклеарно-медицински и компютър-томографски. Предимствата на тази апаратура пред останалите образни методи е получаването на хибриден 3D образ. Това е уникално функционално морфологично изображение, което съчетава предимствата на двата метода с едновременно получаване на информация за функцията, топографията и структурата на патологично променения орган в едно изследване. Резултатът по този начин става много по-прецизен и точен. Хибридните SPECT/CТ образи, получени от комбинирането на двата образни метода, дават до 30% по-точна диагноза в сравнение с използването само на сцинтиграфско или на компютър-томографско изследване.

С новият SPECT/CТ апарат могат да се изследват всички органи на човешкото тяло. Основното приложение е извършването на прецизна диагностика в областта на онкологичните заболявания, при тумори на гърдата, простатата, белия дроб, щитовидната жлеза и др. Използването на SPECT/CТ апаратурата ще подобри значително ранната диагностика и стадирането на онкоболните, което е в основата на успешното, съвременно лечение. Поради това, че изследването е целотелесно, едновременно с локализирането на тумора се получава и информация за близките и далечни метастази. Ранното откриване на рецидиви на онкологичното заболяване и проследяване на ефекта от приложената терапия също е голямо предимство на метода.

Хибридният апарат предлага също широки диагностични възможности и при много неонкологични заболявания в нефрологията, пулмологията, ендокринологията, неврологията, ревматологията и ортопедията. С новата апаратура ще се разширят значително диагностичните възможности с въвеждането на нови съвременни методи за диагностика.
Не на последно място с използването на хибриден SPECT/CТ апарат се намалява лъчевото натоварване на пациентите, поради прилагането нови съвременни технологии, на по-ниски дози радиофармацевтици и нискодозова компютърна томография.

Екипът на отделението по Нуклеарна медицина, начело с д-р Диана Гешева, е с дългогодишен опит в SPECT изследванията, а сега премина обучение за работа с новия апарат, проведено от чуждестранни и български приложни специалисти на фирма Сименс Хелткеър.

Здравноосигурените лица се изследват по амбулаторни процедури №35 и №37 по договор с НЗОК. Здравно неосигурените пациенти и тези по желание заплащат изследванията по утвърден ценоразпис на „КОЦ – Стара Загора“ ЕООД. При провеждане на съответното изследване, всеки пациент е необходимо да предостави индивидуалната си медицинска документация с предходни образни и нуклеарно-медицински изследвания – SPECT, SPECT/CT и PET/CT.

Пациентите се приемат за изследване след предварително записан час на регистратурата на отделението по Нуклеарна медицина на телефон 042/614 163 всеки работен ден от 07.30 до 14.00 часа.

Апаратурата е закупена със средства по инициатива JESSICA, част от Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007 – 2013г., съгласно Договор за кредит за финансиране на инвестиции от 28.12.2017г., подписан между „Комплексен онкологичен център – Стара Загора“ ЕООД и Регионален Фонд за Градско Развитие АД и Сосиете Женерал Експресбанк АД.